Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2015



ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Ικτίνου 2,
105 52 - Αθήνα
ΕΛΛΑΣ
Τηλέφ. +30 210 5227 330 & +30 210 5226 295
Fax.      +30 210 5248 397
E-mail              ipa@ipa-gr.org

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Συνάντησης Μεσογειακών Τμημάτων ΙΡΑ από 4-7 Ιουνίου 2015 στη Βάρνα Βουλγαρίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις εξής χώρες:
  • Ελλάδα
  • Βουλγαρία
  • Κύπρος
  • Ισραήλ
  • Ισπανία
  • Πορτογαλία
  • Σλοβενία
  • Κροατία
  • Ελβετία
  • Γαλλία
  • Ρουμανία
  • Μολδαβία
  • Ρωσία
Το Ελληνικό Τμήμα, εκπροσώπησαν: ο Πρόεδρος  Ιωάννης Καραπατάκης, ο Α΄Αντιπρόεδρος Νικόλαος Μαρούντας, το μέλος κ. Χράπας Παντελής και ο υπογράφων Αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων  Κυριάκος Κάρκαλης
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ΙΡΑ και ειδικότερα  στην περιοχή  μας,  τα θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου παγκόσμιου Συνεδρίου στην Κύπρο, αλλά και οι υποψηφιότητες για το ΙΕΒ κατά τις προσεχείς εκλογές.


Από τους Μεσογειακούς θα ξαναθέσουν υποψηφιότητα, ο Παγκόσμιος Γεν. Γραμματέας κ. Γεώργιος Κατσαρόπουλος, (για την ίδια θέση) και η Α Παγκόσμια Αντιπρόεδρος κα Gal Sharon από το Ισραήλ για τη θέση της Αντιπροέδρου και Προέδρου Επιτροπής Κοινωνικών και Πολιτιστικών.  Ο κ. Aleksei Gankin  από τη Ρωσία για τη θέση του Προέδρου Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Τέλος,  για την Ελεγκτική Επιτροπή ο κ. Δημήτρης Δημητρίου από την Κύπρο.
Οι συμμετέχοντες  δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τόσο τα θέματα μας, όσο και τις υποψηφιότητες.
Το Βουλγάρικο Τμήμα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει στους συμμετέχοντες μια άνετη και ευχάριστη διαμονή. Η όλη συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα φιλίας και χαρακτηρίστηκε από επαγγελματισμό.
Οι επόμενες συναντήσεις, ορίστηκαν το 2016 για τη Ρωσία και το 2017 για τη Μολδαβία
Το ελληνικό Τμήμα ευχαριστεί θερμά τόσο τους διοργανωτές, όσο και τους συμμετέχοντες για τη φιλία τους και εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους.
                                    SERVO PER AMIKECΟ
Κυριάκος  Κάρκαλης
Αρμόδιος Διεθνών Σχέσων

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

3 ΙΟΥΝΙΟΥ 1833: ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ




Στις 3 Ιουνίου 1833 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως –στα ελληνικά και βαυαρικά– το Βασιλικό Διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής». Το πρώτο οργανωμένο με στρατιωτική τάξη αστυνομικό σώμα, το οποίο αφού διήνυσε λαμπρή πορεία 178 ετών υπό τις ονομασίες «Βασιλική Ελληνική Χωροφυλακή» ή απλώς «Ελληνική Χωροφυλακή», συγχωνεύθηκε το 1984 με την πολιτική «Αστυνομία Πόλεων» και αποτέλεσαν τη σημερινή «Ελληνική Αστυνομία» (ΕΛ.ΑΣ). Το ιδρυτικό Διάταγμα είχε υπογραφεί την 1η Ιουνίου 1833, ημέρα των γενεθλίων του βασιλιά Όθωνα και ως πρότυπο είχε χρησιμοποιηθεί η Γαλλική Χωροφυλακή.
 Πρόδρομος της Ελληνικής Χωροφυλακής υπήρξε η Πολιταρχεία, η οποία ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1828 και απαρτίσθηκε από χίλιους άνδρες που ανέλαβαν –υπό τον Ιωάννη Μακρυγιάννη– να αποκαταστήσουν την τάξη, να εμπεδώσουν τη δημόσια ασφάλεια και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της ληστείας. Με το νομοθέτημα για την ίδρυση της Βασιλικής Χωροφυλακής επιτεύχθηκε ιδιαίτερα η καταπολέμηση της ληστείας, την οποία τροφοδοτούσε κυρίως ο κομματικός φατριασμός της εποχής. Συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς αγώνες, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και στους αγώνες του έθνους στη Μικρά Ασία και τη Θράκη.
 Το σύνολο σχεδόν της δύναμής της βρέθηκε στα πρόσω στον πόλεμο του 1940-41 –με σπουδαία παρουσία στη Βόρεια Ηπειρο– ενώ οι άνδρες της πρωτοστάτησαν στην εποποιία της «Μάχης της Κρήτης». Η Ελληνική Χωροφυλακή υπήρξε η κύρια δύναμη αναχαίτισης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα την υπεράσπιση της πόλεως των Αθηνών κατά τα Δεκεμβριανά, όταν η Σχολή Χωροφυλακής Μακρυγιάννη έγινε σύμβολο ηρωικής άμυνας στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και γράφτηκε η εποποιία του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ελληνική Χωροφυλακή αφού συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας, ασχολήθηκε με το ειρηνικό της έργο απ’ άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα για να τελειώσει άδοξα την πορεία της το 1984.