Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ




Τρίτη 5 Φεβρουαρίου:
 Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο



Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και  σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των σύγχρονων  τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης INSAFE στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα. H Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Το θέμα  του φετινού εορτασμού είναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».
Επίσης πρέπει να πούμε ότι είναι ο πρώτος  επετειακός  εορτασμός  των 10 χρόνων από την καθιέρωσή της για πρώτη φορά το 2004.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία στοιχεία, 1 στους 3 Έλληνες είναι εθισμένος στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι περνά τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά μπροστά από τον υπολογιστή του. Το χρόνο αυτόν , τον στερεί πιθανότατα από την οικογένειά του, τους φίλους του και κυρίως από τον εαυτό του. Ετσι δημιουργείται  αντικοινωνικότητα, προβλήματα επικοινωνίας και αρκετές φορές ψυχολογικό πρόβλημα. Η σύγχρονη ψυχολογία αναγνωρίζει την εξάρτηση από το διαδίκτυο, ως μια σοβαρή ψυχοπαθητική κατάσταση,  εφάμιλλη του καπνίσματος, του αλκοολισμού και…. της χρήσης  ναρκωτικών.
Να λοιπόν πως ένα χρησιμότατο εργαλείο μετατρέπεται σε δυνάστη.
Σύγχρονες μορφές εγκλήματος έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από τον κυβερνοχώρο. Ηλεκτρονικές απάτες, τζόγος παρότρυνση σε αυτοκτονίες, διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) κυρίως σε ανήλικα ανυποψίαστα παιδιά που λόγω της απειρίας τους είναι εύκολη βορά στις ορέξεις και τα σχέδια των επιτηδείων.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να εξάρουμε την άψογη δουλειά που κάνει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η οποία έχει στεφθεί με α΄πειρες επιτυχίες και έχει κερδίσει την αναγνωρισιμότητα  και την αποδοχή τοπυ συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας.
Η έγκυρη ιστοσελίδα www.yourbaby.gr  μας δίνει κάποιες πολύ χρήσιμης  απλές οδηγίες  προστασίας των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου, τις ποίες και παραθέτουμε:
Τι να προσέξουν οι γονείς
- Εξερευνήστε μόνοι ή παρέα με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το παιδί σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ίντερνετ.
- Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
- Εξηγήστε τους τον λόγο που δεν επιτρέπεται να μπουν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες.
- Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.
- Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά σας με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
- Μάθετε στα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.
- Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.

            Χρήσιμα εργαλεία επίσης στα χέρια των γονέων είναι τα προγράμματα γονικής προστασίας και ελέγχου, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα ποερισσότερα είναι μάλιστα δωρεάν, τα οπία προφυλάσσουν το παιδί από επίσκεψη σε ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού, ηλεκτρονικού τζόγου κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Windows Family Safety, K9 Web Protection, ParetoLogic PGsurfer, Parental Control Bar, KidLogger, Smart Parental Control κ.α.


Τέλος, ας γνωρίζουμε όλοι  ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας κατά των επιτηδείων έιναι η πρόληψη και η ενημέρωση! ΜΙΛΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!  Ο γενικός κανόνας που ισχύει και εδώ όπως παντού, είναι ότι  ασφαλές είναι ένα παιδι, όταν είναι ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ και έχει διαμορφώσει ΑΠΟΨΗ
Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου