Πέμπτη 23 Μαΐου 2013



15η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ  ΙΡΑ



 
Με επιτυχία διεξήχθη στη Λισαβόνα Πορτογαλίας η 15η Συνάντηση Μεσογειακών Τμημάτων ΙΡΑ, με συμμετοχή αντιπροσώπων από τις εξής χώρες:
Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Άγιο Μαρίνο, Ισραήλ, Ανδόρα, Γιβραλτάρ,  Ρουμανία, Βουλγαρία,  Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Κροατία, Ανδόρα, Γαλλία  και Ελβετία.
Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα είχε όπως πάντα παρουσία δυναμική, με εύστοχες παρεμβάσεις  και  καίριες προτάσεις, προκαλώντας θετικά σχόλια από πλευράς συνέδρων.
Εκπροσωπήθηκε δε, από τον Αρμόδιο Διεθνών Σχέσεων κ. Κυριάκο Κάρκαλη και τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Καραπατάκη
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν πέντε προτάσεις (motions), οι οποίες ενεκρίθησαν ομόφωνα και λάβαμε τη διαβεβαίωση, ότι θα στηριχτούν και από  τα Μεσογειακά Τμήματα, στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κοπεγχάγης τον προσεχή Σεπτέμβριο, όσες από αυτές τεθούν.  Ειδικότερα:
  1. Διεύρυνση της Μεσογειακής Συνάντησης με προσκεκλημένες και άλλες χώρες , ιδίως της Βαλκανικής, με σκοπό την ενδυνάμωση του Μεσογειακού μπλοκ για την καλύτερη στήριξη των προτάσεών μας, αλλά και των υποψηφίων μας στα εκλογικά Συνέδρια.
  2. Θεσμοθέτηση Διεθνούς Συμποσίου στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα «Ολυμπιακό Πνεύμα και ΙΡΑ στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας», κάθε 4 έτη με τη συμμετοχή μελών από όλον τον κόσμο, κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας.
  3. Παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό με συμμετοχές μελών ΙΡΑ από τον περσινό Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας που είχε προταθεί και υλοποιήθηκε από την ΤΔ Αθηνών – Αττικής. Ενημερώθηκαν οι σύνεδροι για τον φετινό κλασσικό μαραθώνιο που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2013 και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Από το Ελληνικό Τμήμα,  προτάθηκε η θεσμοθέτησή του της συμμετοχής μελών ΙΡΑ κατ’ έτος
  4. Προτάθηκε ψήφισμα από το Ελληνικό Τμήμα που αφορά στην Παγκόσμια Ειρήνη και έγινε αποδεκτό ομόφωνα, εκ  μέρους όλων  των Μεσογειακών Τμημάτων για την επίδοση αυτού από την αρμόδια Παγκόσμια Επιτροπή στους  Διεθνείς Οργανισμούς που η ΙΡΑ είναι μέλος (ΟΗΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης).
  5. Παρουσιάστηκε εκ νέου τροποποιημένη πρόταση για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνάντησης Γυναικών ΙΡΑ στο Ηράκλειο  με την οικονομική αρωγή του Παγκόσμιου Ταμία και η θεσμοθέτησή της  κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετικό κάθε φορά κράτος,

Επί της προτάσεως του Ιταλικού Τμήματος για δημιουργία γραμματείας των μεσογειακών κρατών, εισηγηθήκαμε η γραμματεία αυτή να αποτελείται από μέλη προερχόμενα από το κράτος που διοργανώνει τη μεσογειακή  συνάντηση, αυτό που τη διοργάνωσε την προηγούμενη φορά και αυτό που θα την διοργανώσει την επόμενη φορά στα πρότυπα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης. Η παρέμβασή μας αυτή  έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Επίσης εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, διότι καίτοι, είχε αποφασισθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ισραήλ η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του παγκοσμίου Συμβουλίου (ΡΕΒ), έως και σήμερα ουδέποτε ελάβαμε ενημέρωση.

Κατά τα λοιπά, επικυρώθηκαν τα πρακτικά της προηγουμένης Μεσογειακής συνάντησης και ορίσθηκε όπως η επόμενη συνάντηση γίνει στην Βουλγαρία, στην οποία ευχηθήκαμε καλή επιτυχία.

Κατά κοινή παραδοχή, η παρουσίαση των Ελληνικών προτάσεων υπήρξε υποδειγματική, ενδελεχής και άρτια με εντυπωσιακές παρουσιάσεις με τη βοήθεια τεχνικών μέσων (power point) και πειστικό λόγο με ισχυρή επιχειρηματολογία.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το Πορτογαλικό Τμήμα για την άψογη διοργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία.
Κυριάκος Κάρκαλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου