Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"






Στην ιστορία των λαών

σύμβολο θα' ναι πάντα

οι Έλληνες, το ΟΧΙ τους

κι ο Οκτώβρης του Σαράντα!

Σε όλο τον κόσμο οι λαοι γιορτάζουν κάθε χρόνο την ημέρα της ελευθερίας τους ή της ανεξαρτησίας τους. Εξαίρεση αποτελεί ενας λαός, μικρός σε πληθυσμό, αλλά ο μεγαλύτερος σε αξίες και ιδανικά. Ο Ελληνικός λαός!!! Στην Ελλάδα, εορτάζουμε την ημέρα που μπήκαμε στον πόλεμο. Και αυτό, διότι ο πόλεμος αυτός δε μας έτυχε, δε μας προέκυψε. Η ημέρα εκείνη ήταν ουσιαστικά η νίκη της χώρας μας που ύψωσε το ανάστημα της απέναντι στον Ιταλικό φασισμό. Το επιδιώξαμε, το επιλέξαμε, προκειμένου να μη συναινέσουμε στο παράλογο αίτημα των κατακτητών να περάσουν ανενόχλητοι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ωστε να προχωρήσουν στη Νότια Ευρώπη, παραχωρώντας παράλληλα τα λιμάνια μας και τα αεροδρόμιά μας. Αν δεν είχαμε πει το βροντερό ΟΧΙ, η πολύπαθη πατρίδα μας, όχι μόνο δε θα είχε περάσει κατοχή με οτι αυτό συνεπάγετο, αλλά αντίθετα θα είχε και την εύνοια του ως τότε ισχυρού κατακτητή, επωφελούμενη πολλών προνομίων. Όμως, κατι τέτοιο θα μας καθιστούσε ανάξιους της ένδοξης ιστορίας των προγόνων μας. Με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και τραγούδι εδέχθη το άγγελμα του πολέμου η ηρωική αυτή μικρή χώρα. Με μεγάλη γενναιότητα και περίσσιο θάρρος οι στρατιώτες μας έδωσαν τον αγώνα τους, μέχρι σημείου που ακόμας και αυτός ο Τσώρτσιλ είπε πως "ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ" 

Η επέτειος του ΟΧΙ αρχισε να εορτάζεται απο την επόμενη κιόλας χρονια, ούσα η χώρα τελούσα σε καθεστώς κατοχής. Αναρίθμητες συλλήψεις, βασανισμοί κι εκτελέσεις έγιναν απο τα κατοχικά στρατεύματα για το λόγο αυτό. Εκτοτε εορτάζεται ανελλειπώς έως και τις μέρες μας με εκδηλώσεις σε σχολεία, σχολές, χωρους εργασίας. Κορυφαία εκδήλωση της επετείου είναι η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία παράλληλα της απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και την εορτή του Αγίου Δημητρίου.
Στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί μαθητική παρέλαση την οποία έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει - μεταξύ άλλων - αντιπροσωπεία της Τοπικής μας Διοίκησης. Ο Πρόεδρος της ΤΔ Πειραιώς και Νήσων ΙΡΑ κατέθεσε στεφάνι, αποτείοντας φόρο τιμής στους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος ήρωες του έπους του '40.
             ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου