Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012



   1η Οκτωβρίου
Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου μας

Η πρώτη  Οκτωβρίου είναι η μέρα που τιμούμε την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σαν αυτή τη μέρα το 1960 ανακηρύχτηκε η Κύπρος σε ανεξάρτητο κράτος. Προηγούμενα έγιναν οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που υπογράφτηκαν από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αγγλία και την Κύπρο.

Με τις συμφωνίες αυτές η Κύπρος γινόταν ανεξάρτητο κράτος. Πρόεδρος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος ο Γ΄ και αντιπρόεδρος ο Φαϊζιλ Κουτσιούκ, αρχηγός των Τουρκοκυπρίων. Επίσης στην κυβέρνηση και τη βουλή συμμετείχαν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Δυστυχώς όμως οι συμφωνίες αυτές δεν διάρκεσαν πολύ. Οι Τουρκοκύπριοι ξεσηκώθηκαν το 1963 εναντίον των Ελληνοκυπρίων, επειδή ο Μακάριος ζήτησε να αλλάξουν δεκατρία (13) άρθρα του συντάγματος που εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του κράτους. Οι Τ/κ χωρίστηκαν τότε από τους Ε/κ, αποχώρησαν από την κυβέρνηση και ζούσαν σε ξεχωριστές περιοχές, τα «καντόνια».

Το 1974 Η Τουρκία εισέβαλε με το στρατό της στην Κύπρο για να «προστατέψουν» τους Τ/κ που δήθεν κινδύνευαν από τους Ε/κ. Κυρίευσαν σχεδόν τη μισή Κύπρο και την κρατούν μέχρι σήμερα. Ξεσπίτωσαν 200 000 Ε/κ που έγιναν πρόσφυγες στις ελεύθερες μας περιοχές. 1619 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και αγνοείται η τύχη τους, είναι αγνοούμενοι. Πολλοί ήταν οι σκοτωμένοι και αρκετοί τραυματίστηκαν. Στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές μένουν ακόμη λίγοι Ε/κ οι οποίοι έμειναν στα σπίτια τους αρνούμενοι να φύγουν, είναι οι εγκλωβισμένοι μας. Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα και αγιασμένα χώματα, ώστε να σβήσει κάθε ελληνικό στοιχείο από τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Βέβαια εμείς δε γιορτάζουμε για όλα αυτά που συνέβησαν τότε, αλλά γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου, για να δείξουμε στον κόσμο ότι εξακολουθούμε να είμαστε κράτος, έστω κι αν οι Τούρκοι χωρίστηκαν από εμάς. Γιορτάζουμε για να δείξουμε και στους Τούρκους πως όλες τους οι προσπάθειες να διαλύσουν το κράτος μας και να μας σκλαβώσουν δε θα πετύχουν. Όλες οι χώρες του κόσμου αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και καταδικάζουν τις προσπάθειες των Τούρκων να κάνουν δικό τους ξεχωριστό κράτος.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται  στη  Λευκωσία αυτή τη μέρα, μας γεμίζει με υπερηφάνεια και μαζί προειδοποιεί τους εχθρούς μας ότι αν δοκιμάσουν να μας επιτεθούν ξανά, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις για να τους εμποδίσουμε να πετύχουν το σκοπό  τους.
Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου