Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ




Την 8η Μαρτίου κάθε έτος, εορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα της γυναίκας. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε σε ανάμνηση  μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας
Το 1975 καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ , αποσκοπώντας   έτσι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό κυρίως τομέα, αλλά και εν γένει στην κοινωνική ζωή.
Η ελληνική κοινωνία, ανέκαθεν αναγνώριζε τη θέση της γυναίκας και σεβόταν το ρόλο της ως εργαζόμενης, συζύγου, μητέρας αλλά και ισότιμου μέλους με συμμετοχή στα κοινά. Χιλιάδες τα παραδείγματα γυναικών που προσέφεραν τα μέγιστα στο Έθνος μας και αναρίθμητα. Ποιος  άραγε  δεν αναγνωρίζει και δε τιμά τη Μαντώ Μαυρογένους, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τόσες άλλες ηρωίδες που έδωσαν ακόμα και αυτή τη ζωή τους σε καιρούς χαλεπούς για το λαό μας?
Η Χριστιανική διδασκαλία επίσης θέτει τη γυναίκα πολύ ψηλά με πρώτη Την Θεομήτορα  Παναγία μας, αλλά και στρατιά Αγίων και Οσίων γυναικών.
Στη σύγχρονη εποχή, και διανύοντας πλέον τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, προβλήματα σοβαρά, παραμένουν και μάλιστα γιγαντώνονται, σχετικά με την εκμετάλλευση γυναικών  με σκοπό το άνομο κέρδος (trafficking). H IPA ως ΜΚΟ έχει ταχθεί στον αγώνα της καταπολέμησης αυτού του νοσηρού φαινομένου συμμετέχοντας ενεργά, είτε με ίδια μέσα, είτε συνεργαζόμενη με άλλους φορείς.
Τέλος, αυτή την ημέρα, ας θυμηθούμε όλοι, τις μητέρες μας, τις συζύγους μας, τις αδελφές μας, τις συναδέλφους μας. Ένα χαμόγελο και μια ευχή ή ακόμα ένα λουλούδι ως έκφραση αναγνώρισης, θα ήταν αρκετά να τους καταδείξουμε την αγάπη και το σεβασμό μας.

Κυριάκος Κάρκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου