Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ....

Το μπλοκ της ΤΔ Πειραιώς και Νήσων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών μας σκοπό έχει να γίνει η καθημερινή συντροφιά κάθε Αστυνομικού, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά της Πειραικής κοινωνίας και όχι μόνον. Ξεκίνησε με πολύ μεράκι και πολύ αγάπη γι αυτό που όλοι εμείς στην ΙΡΑ μας αρέσει να κάνουμε. 'Οπως έχουμε δηλώσει από το ξεκίνημά μας ακόμα, δεν εόμαστε επαγγελματίες της ενημέρωσης, δε διεκδικούμε αποκλειστικότητες, ούτε και δάφνες. Σκοπός μας είναι ΜΟΝΟΝ η επικοινωνία με τους χιλιάδες φίλους απο τον Πειραιά μας, όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό. Φυσικά, εμεις ειμαστε οι διαχειριστες και μόνο,  οχι οι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες είσαστε όλοι εσείς οι αναγνώστες μας. Συνεπώς, κάθε πρόταση  και κάθε ιδέα για να γίνουμε καλύτεροι......ΔΕΚΤΗ!

Όπως θα προσέξατε ήδη, απο σήμερα έχουμε μια νέα εμφάνιση! Ετσι για να ανανεωθούμε λιγο και να αλλάξουμε...... Το εμπροσθόφυλλο λοιπόν του μπλοκ μας απο σήμερα κοσμει το θρυλικό ρολόι του Πειραια.....Αφορμή, η πολυσυζυτημένη επανοικοδόμησή του.
Ας δούμε όμως κάποια ιστορικά στοιχεία που ανιχνεύσαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.naftemporiki.gr :



Η ιστορία
 
Τον Αύγουστο του 1869 θεμελιώνεται το γνωστό αργότερα ως ρολόι, προκειμένου να στεγαστεί εκεί χρηματιστήριο. Στον πύργο του κτηρίου, ο τότε Δήμαρχος, Δημήτριος Μουτζόπουλος, με δική του δαπάνη, τοποθέτησε το «Ωρολόγιον της Πόλεως». Η σύνταξη του σχεδίου για το κτήριο ανατέθηκε στον μηχανικό της πόλης, αντισυνταγματάρχη Γ. Μεταξά, ενώ τις οικοδομικές εργασίες ανέλαβε, με μειοδοτικό διαγωνισμό, ο εργολάβος Παναγιώτης Κύπριος.

Τον Ιούνιο του 1873 ανατίθεται στον καλλιτέχνη Πρινόπουλο η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, και στο ισόγειο του κτηρίου εγκαθίσταται το Ταχυδρομείο. Το 1874 σε ένα από τα δωμάτια του κτηρίου στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Μαυροκορδάτου, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο πρώτος όροφος νοικιάστηκε - αντί 300 δραχμών μηνιαίως - στην Εμπορική Λέσχη, η οποία χρησιμοποιούσε τον χώρο για χορούς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1875, εγκαινιάζεται το Χρηματιστήριο, το οποίο λειτούργησε για ελάχιστο χρόνο και μάλιστα υποτυπωδώς. Το 1885, εγκαθίσταται στο ρολόι το Δημαρχείο, το οποίο παραμένει εκεί μέχρι και την κατεδάφισή του, το 1968, με εξαίρεση τη περίοδο της Κατοχής όπου στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες.

                                                     

Σύμβολο της πόλης

Το Ρολόι του Πειραιά υπήρξε δικαίως το σύμβολο της πόλης για έναν σχεδόν αιώνα, αφού επρόκειτο για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο αντίκριζαν οι επίσημοι από κάθε γωνιά της γης, όταν έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και αποβιβάζονταν στη βασιλική αποβάθρα.  Ύστερα από μακρά ιστορία το μνημείο κατεδαφίστηκε το 1968, με εντολή του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου, Αριστείδη Σκυλίτση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πήρε την απόφαση να «αναστήσει» το Ρολόι, ένα ακόμη ιστορικό σύμβολο του Πειραιά. Σκοπός είναι να ξαναχτιστεί όπως ήταν, στο μέγεθος που ήταν, στο σχήμα που ήταν, κόντρα στις δυσκολίες, κόντρα στις συγκυρίες της εποχής. Ήδη η δημοτική αρχή έκανε το πρώτο βήμα. Αξιοποίησε ένα οικόπεδο που ήταν εκτός των Δημοτικών ορίων, πουλώντας το στο Δήμο Νίκαιας -Αγίου Ιωάννου Ρέντη και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν κατατέθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα έχει έναν και μόνο σκοπό: Να δημιουργηθεί το Ρολόι.

Η ΤΔ Πειραιώς και Νήσων Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, την επανοικοδόμηση του θρυλικού συμβόλουτης πόλης μας. Γι αυτό το σκοπό θέλουμε να εργαστούμε όλοι με ζήλο. Η μόνιμη απεικόνιση λοιπόν του πάλαι ποτέ ιστορικού μνημείου στην κεφαλιδα του διαδικτυακού μας τόπου φιλοδοξούμε να είναι η αρχή αυτής της προσπάθειας

Κυριάκος Κάρκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου